Kesä lähestyy pikavauhtia ja tässä jälleen yksi kirjoitus aurinkosuojista. Oletko jo saanut tarpeeksesi? Me kaikki tiedämme, että aurinko on ihon pahin vihollinen, mutta esille on tullut muutamia uusia seikkoja, jotka yllättävät aurinkoon paremminkin perehtyneen. Sen lisäksi, että ihomme on kehomme suurin elin, se on myös erinomainen kirjanpitäjä. Jo nuoruusvuosina syntyneet auringon aiheuttamat vauriot ilmenevät ihossa vasta vuosien jälkeen. Auringon aiheuttamia vaurioita ovat esimerkiksi rypyt, pigmenttimuutokset,
ikääntyminen, immuunijärjestelmän heikkeneminen ja korkea alttius ihosyövälle. Kuinka välttyä ja suojautua tältä kaikelta?

auringonvarjo

Faktaa

Kuinka paha vihollinen aurinko oikeasti iholle on?
Noin 90 % ennenaikaisen ikääntymisen merkeistä (mm. hyperpigmentaatio, rypyt ja juonteet sekä ihosyöpä) voidaan katsoa suoraan johtuvan suojaamattomasta altistumisesta auringolle. Vain yksi auringon aiheuttama palaminen lapsena voi lisätä ihosyövän riskiä aikuisiässä jopa 50 %. Suurenevat aukot otsonikerroksessa saavat UV-säteilyn nousemaan koko maailmassa. Moni meistä voi vastata, etten juuri ota aurinkoa? Silti UV-säteet pommittavat ihoasi päivittäin, paitsi jos käyt ulkona ainoastaan yöllä (Suomessa aurinko paistaa jopa kesäyönä). Työmatkat, koiran ulkoiluttaminen, jopa sisätilojen valaistus rasittavat ihoasi UV-säteilyllä. Tärkeää on käyttää aurinkosuojaa joka päivä, vaikkei aurinko paistakaan! Tuoreimmat Australiassa tehdyt tutkimukset vahvistavat, että ihmisillä, jotka käyttivät päivittäin aurinkosuojaa, esiintyi huomattavasti vähemmän syövän esiastetta, kuin heillä, jotka käyttivät sitä vain satunnaisesti.
Mikä aurinkotuote?
Aurinkosuojia on kahdenlaisia: kemialliset suojaaineet, jotka imevät itseensä UV-säteitä ja fysikaaliset aurinkosuojat, jotka taas toimivat joko heijastamalla pois tai hajottamalla vaurioittavia UV-säteitä. Erittäin herkkäihoisille kemialliset suoja-aineet saattavat aiheuttaa ärsytystä. Tarkista, että aurinkotuote antaa kattavan suojan sekä UVA- että UVB -säteitä vastaan. Käytä aina vähintään suojakertoimella 15 varustettua tuotetta! Ihonhoidon asiantuntija, Dermalogica -ihoterapeutti, auttaa sinua valitsemaan ihosi tarpeisiin sopivat aurinkosuoja-aineet. UV-säteet kuluttavat aurinkosuojaa, joten voidetta on lisättävä säännöllisin väliajoin, jotta riittävä suoja säilyy.
Turvallinen rusketus?
Entä jos haluaa ruskettua, mutta turvallisesti? Kullansävyinen rusketus on muodikas asuste kesäaikaan. Valitettavasti jos hankit rusketuksen paahtumalla auringossa, joudut maksamaan siitä kalliin hinnan mm. ihosi ennenaikaisena ikääntymisenä! Itsestään ruskettavat voiteet tarjoavat vaihtoehdon auringonotolle ja ne ovat kehittyneet viime vuosina huimasti! Kysy ihonhoidon ammattilaiselta apua tuotteen valinnassa, jos olet epävarma siitä, millainen tuote on sinulle sopivin. Tuloksena hehkeä ja turvallinen rusketus!

Päivänvalosuoja – terve iho auringon noususta auringon laskuun

Tutkimukset ovat osoittaneet, että antioksidanttiset vitamiinit ovat yhtä tärkeitä kuin perinteiset aurinkosuoja-aineet, kun halutaan suojata ihoa ennenaikaiselta ikääntymiseltä ja ihon palamisen aiheuttamilta vaurioilta. Vaurioita aiheuttavat auringon ultraviolettisäteilyn lisäksi vapaat radikaalit. Tämän takia Dermalogican ihonhoidon asiantuntijat ovat kehittäneet aurinkosuojatuotteita, joissa on käytetty UV Smart Booster-teknologiaa ja/tai oleosomiteknologiaa. UV Smart Booster -teknologia perustuu erityisiin mikrokapseleihin, joissa vitamiinit ovat suojassa. Kapseli vapauttaa tehokkaan C- ja E-vitamiinien yhdistelmän vasta kohdatessaan UV-säteitä. Näin iho saa maksimaalisen suojan vapaita radikaaleja vastaan. Oleosomiteknologia perustuu saflorin siemenistä uutettuihin öljyä ja E-vitamiinia sisältäviin “palloihin”. Nämä kuljettavat aurinkosuojat ihon pintaan ja vapauttavat ne ajan kuluessa. Tämä mahdollistaa korkeamman suojakertoimen vähemmällä määrällä kemiallisia aurinkosuoja-aineita. Samalla vähenee mahdolliset herkistymiset ja tuotteesta saadaan miellyttävän tuntuinen. Kasvoille tarkoitetuista tuotteista voit valita omalle ihotyypillesi ja ihosi kunnolle parhaiten sopivan tuotteen esim; Oil Free Matte spf30 rasvaisuuteen taipuvaiselle iholle, Super Sensitive Shield spf30 herkälle ja herkistyneelle iholle sekä Dynamic Skin Recovery SPF50 ikääntyneelle iholle! Kuten muidenkin Dermalogican tuotteiden kohdalla, Dermalogica ihoterapeutti valitsee ja suosittelee päivänvalosuojatuotteet sinulle. Tuotteet ovat saatavilla Dermalogica -hoitoloista ympäri Suomen!

(Lähde: Dermalogica, Asiantuntija: Mari Salokannel, Dermalogica koulutusvastaava/PR-Cosmetic Oy)